PKN
Protestantse Gemeente te Tilburg en omstreken
 
commissie eredienst commissie eredienst

Lied van de maand

Lied van de maand, juni en juli 2023
Juni: Lied 896 Wie heeft zijn geld verloren t Huub Oosterhuis / m Bernard Huijbers
Eerste Paasdag jl. is Huub Oosterhuis overleden. Ter nagedachtenis hebben we lied 896 gekozen. In het Liedboek zijn 85 liederen en drie gedichten van Huub opgenomen. “Wie heeft zijn geld verloren” is in 1969 onder de titel “Het lied van zoeken en vinden” in de Katholieke zangbundel Liturgische Gezangen I uitgekomen. De tekst gaat over de zoekende mens die noodzakelijke materiële goederen (couplet 1), hoop voor de toekomst (couplet 2) en geloof (couplet 3) is verloren. Maar niet alleen de mens is zoekend. In het vierde vers wordt de aanzet gemaakt voor de manier waarop God de mens, zijn liefste schepsel (couplet 5), zoekt. God heeft de mens het zoekvermogen gegeven, maar zoekt de mens voordat die Hem zoekt. Dat is de kern van dit lied. Oosterhuis heeft in de tekst verbanden met Lucas 15 gelegd (verloren schaap (couplet 4-7), verloren drachme (couplet 1), verloren zoon (couplet 2 en 5). Dit heeft hij vrij en associatief gedaan, zoals hij dat vaker in zijn omgang met de Bijbel en schrijven van zijn liedteksten deed. Bernard Huijbers (1922-2003) heeft bij “Het lied van zoeken en vinden” een volksliedachtige melodie geschreven. Dat was voor hem in de jaren zestig van de vorige eeuw een praktische methode om parochianen in het Nederlands te leren zingen. De vraag is echter of deze luchtige melodie passend is bij teksten als “kind verloren / God verloren”. Het is in ieder geval belangrijk dat het lied in een rustig tempo wordt uitgevoerd, waardoor niet te lichtvoetig over de tekst heen wordt gezongen.

Juli: Lied 224 Elke dag vertelt over God de Heer t Bette Westera en Mies Westera-Franke m volkslied “t Zonnetje schijnt zo heerlijk schoon”
Dit morgenlied is geïnspireerd op Psalm 19: 2-3,5. De tekst is geschreven door moeder Mies Westera-Franke (1930) en dochter Bette Westera (1958). Het is in 1997 voor het eerst verschenen in “Met de muziek mee”, een liedbundeltje behorend bij de tiendelige kinderbijbelserie “Heb je wel gehoord” die Mies en Bette samen hebben geschreven. Mies is in drie PKN-gemeenten predikant geweest. Naast lied 224 is van haar nog een ander lied in het Liedboek opgenomen: “98b Alles op aarde zing Gods eer.” Bette is boekenschrijfster van prentenboeken, boeken met gedichten, voorleesboeken en boeken om zelf te lezen voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Zij geeft op haar website aan wat ze in haar prijzenkast heeft staan: zes Zilveren en twee Gouden Griffels en een Boekenleeuw, twee gouden Poëziemedailles en twee Woutertje Pieterse Prijs-oorkondes. Van Bette is nog een ander lied in ons Liedboek opgenomen: “288 Goedemorgen, welkom allemaal.” Dit is een van de eerste liederen waarmee we 10 jaar geleden met de introductie van het Liedboek hebben kennisgemaakt.

Namens de commissie eredienst,
Helga Janssens-Baan
terug
 
 
 

zondagdienst
datum en tijdstip 11-06-2023 om 09:30
meer details

zondagdienst, dienst van Woord en Gebed
datum en tijdstip 18-06-2023 om 09:30
meer details

zondagdienst, viering Avondmaal
datum en tijdstip 25-06-2023 om 09:30
meer details

zondagdienst, verhaaldienst
datum en tijdstip 02-07-2023 om 09:30
meer details

 
nieuwsbrief

klik hier voor de Nieuwsbrief van zondag 11 juni 2023
 
 
Wij zijn een Groene Kerk

meer
 
Facebook en Instagram
Onze gemeente is ook te vinden op Facebook en Instagram:

Facebook: PKN Tilburg
Instagram: pkn_tilburg
 
 
Wij de kerk

  meer
 
Privacyverklaring Prot. Gemeente te Tilburg e.o.
Privacyverklaring juni 2018.pdf
 
collectebonnen bestellen?
Informatie over het bestellen van collectebonnen vindt u bij 'Over ons' en vervolgens 'college van kerkrentmeesters'.
 
Opstandingskerk

Prof. Cobbenhagenlaan 8, hoek Waringinstraat
5037 DC Tilburg
013 4671763
e-mail: info@pkn-tilburg.nl

route, klik hier
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.