PKN
Protestantse Gemeente te Tilburg en omstreken
 
commissie eredienst commissie eredienst

Lied van de maand

Liederen van de maand april en mei
Lied van de maand april
643 Zing nu de Heer! Hij zag ons aan
t Nicolai Frederik Severin Grundtvig (1783-1872) – Herren han har besøgt sit folk
vert. Muus Jacobse (1909 – 1972)
m Thomas Laub (1852-1927)

In april vieren we de eerste vier zondagen van Pasen. Hierbij past het lied “Zing nu de Heer! Hij zag ons aan”. De dichter en componist van dit oorspronkelijke Deense lied behoren tot de grote namen van het Deense kerklied. Van de 791 liederen in “Den Danske Salmebog” (2005)  zijn maar liefst 253 liederen van de hand van Grundtvig. Deze predikant, pedagoog en dichter heeft  “Herren han har besøgt sit folk” (God heeft zijn volk bezocht) naar aanleiding van een preek over de opwekking van de jongeling te Naïn (Luc. 7: 11-17) geschreven. Hierbij heeft hij het verhaal allegorisch verstaan. De moeder in het verhaal is de Kerk die treurt om het uitdragen van de Zoon (couplet 3). Met de woorden van het zesde couplet wordt duidelijk dat door de Geest de boodschap van Pasen verstaanbaar en levend wordt. Grundtvig heeft, zoals hij zelf schrijft, het lied tot een blijde, bevrijde en bevrijdende lofzang gemaakt. Hierbij heeft Thomas Laub, aansluitend bij de laatste regel van het eerste couplet “heeft ons bevrijd van zorgen”, een zorgeloos klinkende melodie gemaakt. Elke regel begint ritmisch hetzelfde en in de tweede helft van elke regel volgen gevarieerde ritmes. Een mooi lied om de Paasjubel op de zondagen van Pasen te laten klinken: “Jubel, want elke blijde dag is ons zijn woord tot leven!”  

Lied van de maand mei
977 Ga uit, o mens, en zoek uw vreugd
t Paul Gerhardt  (1606-1676) – Geh aus, mein Herz, und suche Freud
vert. Ad den Besten (1923-2015)
m Wittenberg 1560 – Heut singt die liebe Christenheit

In het Liedboek zijn van Paul Gerhardt twaalf liederen opgenomen. Hierin staat vaak het thema vertrouwen centraal. Ook het natuurmotief neemt bij Gerhardt een belangrijke plaats in. Hiervan is lied 977 een voorbeeld. In verband met de breedsprakige teksten van zijn liederen zijn de meeste liederen bij opname in gezangboeken ingekort. Het origineel van Lied 977 heeft oorspronkelijk vijftien coupletten waarvan er zeven zijn opgenomen. Het lied is een lofzang op de schoonheid van de natuur die in de lente vreugde geeft. In couplet vijf wordt het nadrukkelijke verband tussen lentetijd en Paastijd gelegd. Een passend lied bij de Paastijd die op de vijftigste dag na Pasen (Pinksteren) wordt afgesloten.

Namens Taakgroep Eredienst,
Helga Janssens-Baan
 
terug
 
 
 
nieuwsbrief

klik hier voor de Nieuwsbrief van zondag 18 april 2021

 
 
Wij de kerk

  meer
 
Privacyverklaring Prot. Gemeente te Tilburg e.o.
Privacyverklaring juni 2018.pdf
 
collectebonnen bestellen?
Informatie over het bestellen van collectebonnen vindt u bij 'Over ons' en vervolgens 'college van kerkrentmeesters'.
 
Opstandingskerk

Prof. Cobbenhagenlaan 8, hoek Waringinstraat
5037 DC Tilburg
013 4671763
e-mail: info@pkn-tilburg.nl

route, klik hier
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.