PKN
Protestantse Gemeente te Tilburg en omstreken
 
commissie eredienst commissie eredienst

Lied van de maand
Lied van de maand september

137a Toen wij zaten langs het water
t Ewald Bash, bij Ps. 137:1-6 By the Babylonian rivers, vert. Sytze de Vries 
m Volkslied uit Letland – KAS DZIEDAJA
Lied 137a is een Nederlandse vertaling van “By the Babylonian rivers”. Dit lied van Ewald J. Bash is in 1963 voor het eerst gepubliceerd in “Songs for Today”. Dit liedboek is door het Youth Department of the American Lutheran Church uitgegeven en gepresenteerd als “an experiment in study”. Bij de liederen zijn korte toelichtingen gegeven om jongeren te stimuleren na te denken over liturgische vernieuwing in relatie tot maatschappelijke problemen. “By the Babylonian rivers” is in belangrijke Engelstalige liedbundels van uiteenlopende kerken opgenomen, zoals de Rooms-Katholieke Kerk, Mennonite Church in the USA, Church of Schotland en de United Methodist Church. Het is in Europa ook in het Duits en Frans opgenomen in de internationale, oecumenische liedbundel Cantate Domino. Via deze bundel is het lied in Nederland onder de aandacht gekomen van de redactie van Zingend Geloven (vervolgbundel op Liedboek 1973). Hierop heeft Sytze de Vries een Nederlandse vertaling gemaakt die, met een kleine wijziging in couplet 4, nu ook in ons huidige Liedboek is opgenomen.

In “Songs for Today” heeft het lied de titel “Lied voor degenen die in gevangenschap zitten”. De toelichting voor de jongeren wijst erop dat de Letse vluchtelingen tot de oudste slachtoffers van tirannie in de twintigste eeuw behoren. Letland heeft slechts een korte periode van onafhankelijkheid (1918-1940) gekend, voordat het opnieuw onder Russische heerschappij kwam. Ewald Bash, de tekstdichter van dit lied, kwam in 1940 in aanraking met mensen die uit Duitsland en Letland waren gevlucht. Van de Letten leerde hij het volksliedje “Kas Tie Tadi, Kas Dziedaja”. In dit lied zingen weeskinderen op een zonloze avond klagend over de onderdrukking door hun wrede meester. Dit doet volgens de toelichting in de liedbundel denken aan Psalm 137 en de gevangenschap van de joden in Babel. Vandaar de Letse volksmelodie bij Psalm 137.

Namens Taakgroep Eredienst, Helga Janssens-BaanNamens Taakgroep Eredienst,
Helga Janssens-Baan
 
terug
 
 
 

zondagdienst
datum en tijdstip 09-10-2022 om 09:30
meer details

zondagdienst
datum en tijdstip 16-10-2022 om 09:30
meer details

zondagdienst
datum en tijdstip 23-10-2022 om 09:30
meer details

zondagdienst
datum en tijdstip 30-10-2022 om 09:30
meer details

 
nieuwsbrief

klik hier voor de Nieuwsbrief van zondag 2 oktober 2022
 
 
Facebook en Instagram
Onze gemeente is ook te vinden op Facebook en Instagram:

Facebook: PKN Tilburg
Instagram: pkn_tilburg
 
 
Wij de kerk

  meer
 
Privacyverklaring Prot. Gemeente te Tilburg e.o.
Privacyverklaring juni 2018.pdf
 
collectebonnen bestellen?
Informatie over het bestellen van collectebonnen vindt u bij 'Over ons' en vervolgens 'college van kerkrentmeesters'.
 
Opstandingskerk

Prof. Cobbenhagenlaan 8, hoek Waringinstraat
5037 DC Tilburg
013 4671763
e-mail: info@pkn-tilburg.nl

route, klik hier
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.