Verslag Hemelvaartsdagdienst in Hilvarenbeek Verslag Hemelvaartsdagdienst in Hilvarenbeek
HEMELVAARTSVIERING 2014
Donderdag 29 mei jl. hebben we met de zustergemeentes in Hilvarenbeek en Tilburg, Hemelvaart gevierd, een mooi en geslaagd experiment denken we!
Te gast in Hilvarenbeek zijn we gestart met een gezamenlijk ontbijt , ruim 45 mensen uit de 3 kerken met elkaar aan tafel, vanaf 09.00 uur thee, koffie en broodjes, kennismaken, gezellig en sfeervol bijpraten.
We begroetten de kerkgangers aan de ingang van de kerk, die ook vanwege twee groepen jongelui, op vakantie in Hilvarenbeek, al snel veel te klein bleek, het bijgebouw werd ook gevuld: totaal wel zo'n 120 mensen namen deel aan de viering.
Ook in de liturgie was plaats voor een bijdrage uit de drie gemeentes: welkom, opening, schriftlezingen, voorbeden en afscheid werden gezamenlijk ingevuld.
Ds. Marieke van Baest leidde de dienst lichtvoetig en geestig, geïnspireerd door de Geest stelde ze vast, dat al zou het verslag van de Hemelvaart in Handelingen voor sommigen symbolisch zijn, het daardoor niet minder 'waar' voor ons hoeft te zijn: de Opgestane Heer, die in nieuwe Gedaante deze aarde verlaat en daardoor leegte creëert, laat ons juist niet als wezen achter, Hij belooft immers de vervulling met de Geest , Die ons de weg wijst, bij de hand neemt, ons tot elkaar leidt en in gemeenschap brengt.
Voor de zegen zongen we samen lied 416, voor ons inmiddels een lievelingslied , couplet 4 toepasselijk, ook voor deze oefening van gemeenschap tussen ons als zustergemeentes:
'Ga met God en Hij zal met je zijn, tot wij weer elkaar ontmoeten, in Zijn Naam elkaar begroeten.'
Bij het verlaten van de kerk speelde organist Hans Weening het beroemde lied naar Matth 6/33 ‘Zoekt eerst Mijn koninkrijk, en dat alles zal je bovendien geschonken worden '; het werd voluit spontaan meegezongen en de tegenstem met het halleluja klonk ook door de vele jonge stemmen 'hemels'. Hij vervolgde terwijl de laatsten de kerk verlieten met 'Groot is Uw trouw o Heer'.
Daar hebben we iets van geproefd in deze gezamenlijke viering en eerlijk is eerlijk: dat smaakt naar meer!
Namens Oisterwijk, dank aan Hilvarenbeek,
Henk A. van der Linden