commissie eredienst

Lied 706 Dans mee met Vader, Zoon en Geest
t Richard Leach – “Come, join the dance of Trinity” / vert. Sytze de Vries
m Engelse volksmelodie – KINGSFOLD

Voor het lied van de maand juni en juli heb ik mij laten inspireren door
“Luistertroost – gedachten bij een lied, met een toefje geloof, hoop en liefde”.
Deze podcast is via http://stadsdominee.nl/luistertroost/ te beluisteren. Een dagelijkse podcast om het virus van onzekerheid te bestrijden. Verzorgd door Diederiek van Loo, stadsdominee van Amersfoort in samenwerking met Kerkliedwiki.nl. In de afgelopen tijd zijn hierop verschillende liederen besproken die bij ons al eens eerder als Lied van de maand zijn toegelicht en gezongen. Zie bijvoorbeeld Liedboek 416 “Ga met God” dat wij in februari 2015 nader hebben leren kennen en wat voor velen een bemoedigend lied is geworden. Het staat landelijk in de top 3 van Kerkliedwiki. Ook lied 695 “Heer, raak mij aan met uw adem” hebben wij in mei 2015 als Pinksterlied gezongen. In de podcast is op 1 mei lied 706 “Dans mee met Vader, Zoon en Geest” als bemoediging opgenomen. Dit lied sluit ook mooi aan bij zondag 7 juni 2020 “Trinitatis”. De zondag waarop de “Drie-eenheid” wordt gevierd. Wellicht een wat lastig feest, dit dogma- of ideeënfeest. We kunnen ons misschien maar het beste verwonderen over het mysterie van liefde, goddelijke liefde, waarin wij door de Drie-eenheid betrokken worden. God openbaart zich als liefdevol en genadig, trouw en waarachtig. Dit vertrouwen blijft niet beperkt tot Zondag Trinitatis, maar geeft moed. Ook in minder zekere tijden. De oorspronkelijke Engelstalige tekst van Richard Leach (1953) is in het liedboek van de Lutherse Kerk in de Verenigde Staten van Amerika opgenomen. Hierin wordt de Drie-eenheid voorgesteld als een ronde-dans. Hierin dansen drie personen als gelijkwaardige partners, er is geen hiërarchisch verschil. De dans wordt in het eerste couplet met de schepping ingezet. Die schepping maakt van de wereld een dansvloer. Op deze dansvloer leidt de liefde en wacht ons hoop. In het tweede couplet staat het gezicht van de Drie-eenheid centraal: Christus, een kind in Bethlehem, een mens die tot bloedens toe is gekroond. In het derde couplet worden we uitgenodigd om met de Geest die ons in vuur en vlam zet mee te zingen. Pinksteren geeft de vrijheid om te zeggen wie ons redt. In couplet 4 dansen we met de ronde-dans mee. De liefde, het geloof en de hoop leiden tot dit lied. We kunnen zingen over de dans van de Vader, Zoon en Geest die met ons leven is verweven.
De melodie van het lied is volgens verschillende bronnen in de middeleeuwen in Kingsfold (Sussex, Engeland) ontstaan. Deze volksmelodie is in Engeland en Ierland voor verschillende liederen gebruikt. Het is een lichtvoetige en innige dansmelodie met een heldere structuur en veel herhalingen. Typische kenmerken voor het volkslied.

Laten we dansen, thuis of waar dan ook. Kom binnen in de kring van Vader, Zoon en Geest, dat wervelende samenspel van ver voor ons begin.

Namens Taakgroep Eredienst,
Helga Janssens-Baan