PKN
Protestantse Gemeente te Tilburg en omstreken
 
commissie eredienst commissie eredienst

Lied van de maand


Lied van de maanden juli-augustus

Zomertijd
981 Zolang er mensen zijn op aarde
t Huub Oosterhuis / m Tera de Marez Oyens
 
Het “Lied van de maand” is in 2013 in de Protestantse Gemeente te Tilburg e.o. geïntroduceerd. Aanleiding hiervoor is de ingebruikname van het “Liedboek Zingen en bidden in huis en kerk”. Voor elke maand of liturgische tijd (zoals advent, kersttijd, veertigdagentijd) wordt een passend lied gekozen en in het kerkblad en op de website toegelicht. Dit lied wordt gedurende enkele weken in de zondagsliturgie opgenomen en gezongen. Op deze wijze worden nieuwe liederen geïntroduceerd en krijgen bekende liederen meer diepgang.
De lezingen en liederen in de zomertijd staan in het teken van de schepping. Daarom is gekozen voor een lied uit de rubriek “Samen leven – Schepping”. De liedtekst van Lied 981 “Zolang er mensen zijn op aarde” is door Huub Oosterhuis (1933) geschreven. Dit eerste kerklied van hem is op een zondagmiddag in november 1959 fietsend van Winsum naar Groningen ontstaan. In Groningen aangekomen, is de tekst snel opgeschreven en diezelfde avond tijdens het “Lof” op de melodie van Psalm 140 gezongen. Willem Barnard (1920-2010) heeft het lied in breder kerkelijke kring bekendgemaakt. Het werd al gauw op allerlei liturgiebladen afgedrukt.
Tera de Marez Oyens heeft voor de Amsterdamse Nocturnen (vanaf 1957 broedplaats voor vernieuwing in de liturgie) de melodie geschreven zoals die nu in het Liedboek is opgenomen. Inmiddels is het voor velen een vertrouwde melodie geworden. Het heeft echter maar weinig gescheeld of deze melodie zou niet in het Liedboek voor de Kerken (1973) zijn opgenomen. De eindredacteuren durfden de vrolijkheid van de eigentijdse melodie bijna niet aan. Uiteindelijk is het lied van Huub Oosterhuis met zowel de melodie van Psalm 140 als die van Tera de Marez Oijens onder Gezang 488a en 488b opgenomen. De melodie van Tera is inmiddels bij velen vertrouwd geraakt en ook in Duitse, Belgische, Zweedse en Engelse bundels opgenomen.
In tegenstelling tot de liedboekredactie die in 1973 de nieuwe melodie nauwelijks durfde te publiceren, heeft de redactie van 2013 besloten om de versie van Tera de Marez Oijens uit te breiden. Aan Wim Ruessink (1965) is de opdracht gegeven om een canon te schrijven. Deze is onder Lied 981a opgenomen. Het is mogelijk om de canon als zelfstandig lied te zingen of als refrein tussen de verschillende coupletten van Lied 981. De eerste en laatste regel van de canon komen overeen met de eerste en laatste regel van het originele lied. De tweede regel heeft een eigen melodie gekregen waarin het ritme van de eerste en laatste regel is overgenomen.
 
De liederen 981 en 981a vormen een vrolijk danklied over de schepping die uit Gods liefde is voortgebracht. “Wij danken U voor al wat leeft”.
 
Namens Taakgroep Eredienst,
Helga Janssens-Baan

 
terug
 
 
 

zondagdienst
datum en tijdstip 21-07-2019 om 9:30
meer details

zondagdienst
datum en tijdstip 28-07-2019 om 9:30
meer details

zondagdienst
datum en tijdstip 04-08-2019 om 9:30
meer details

zondagdienst
datum en tijdstip 11-08-2019 om 9:30
meer details

 
nieuwsbrief

klik hier voor de nieuwsbrief van zondag 21 juli 2019
 
Wij de kerk

  meer
 
Privacyverklaring Prot. Gemeente te Tilburg e.o.
Privacyverklaring juni 2018.pdf
 
collectebonnen bestellen?
Informatie over het bestellen van collectebonnen vindt u bij 'Over ons' en vervolgens 'college van kerkrentmeesters'.
 
eredienst naluisteren?

de diensten van de afgelopen zondagen

 
 
Opstandingskerk

Prof. Cobbenhagenlaan 8, hoek Waringinstraat
5037 DC Tilburg
013 4671763
e-mail:

route, klik hier
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.