PKN
Protestantse Gemeente te Tilburg en omstreken
 
commissie eredienst commissie eredienst
Lied van de maand

Lied van de maand oktober en november
225 Zingen wij van harte zeer
t Hans Vogel vert. Ad den Besten / m Nürnberg 1544/Frankfurt am Main 1589
854 God, soms is het donker
t Gerard van Midden / m Gerard van Amstel

In de herfst oogsten we wat in de zomer heeft kunnen groeien. Het is de tijd waarin we God kunnen danken voor het voedsel dat wij ontvangen. Hier sluit lied 225 “Zingen wij van harte zeer” mooi bij aan. Het staat in het Liedboek met twee coupletten onder de rubriek “Getijden van de dag – Maaltijd” opgenomen. Het is een voorbeeld van een lied dat past binnen de titel van ons liedboek “Bidden en zingen in huis en kerk”. Het kan zowel thuis na de maaltijd worden gezongen als in de kerk na de Maaltijd van de Heer. Oorspronkelijk heeft dit lied, dat in 1563 voor het eerst in Erfurt is gepubliceerd, zes coupletten. In deze coupletten wordt God gedankt voor expliciete zaken, zoals het in bergen en dalen laten regenen waardoor het gras groeien gaat. Hiermee wordt God geprezen om de schepping die voor iedereen genoeg voedsel voortbrengt. Lof wordt uitgezongen aan de zoon die als mens ter wereld is gekomen. Hij is de brenger van het licht. In het Liedboek zijn, in een vertaalde versie van Ad den Besten (1923-2015), alleen het eerste en laatste couplet opgenomen. In deze coupletten wordt de strekking van het gehele danklied samengevat. Met de wetenschap dat dit lied een loflied op de gehele schepping is, kan het op meer tijden en plaatsen gezongen worden dan alleen na maaltijden. In het laatste couplet wordt gebeden om licht. Hiermee past dit lied prima in de herfst waarin het langzaamaan steeds donkerder gaat worden. In deze tijd danken we volgens protestantse traditie op Dankdag voor gewas en arbeid (eerste woensdag van november, in onze kerk op zondag tijdens de Oogstdienst gevierd) voor de ontvangen gaven.

In november worden op verschillende tijden en plaatsen dierbare doden herdacht. Het kan soms een donkere en eenzame periode zijn waarin extra licht welkom is. Hierover zingen we in het lied van de maand november: Lied 854 “God, soms is het donker”. Dit lied staat in het Liedboek opgenomen onder de rubriek “Leven – Levensreis”. Het is oorspronkelijk een kinderlied dat Gerard van Midden (1957) en Gerard van Amstel (1957) samen hebben gemaakt. Zoals kenmerkend is voor een goed kinderlied, is dit lied door mensen van alle leeftijden te zingen. Het zingt van donkere tijden en je alleen voelen. Maar ook van God die ons mensen aanziet en ons uit de nacht haalt. Hierdoor krijgen we weer vaste bodem onder onze voeten. Het licht kan onverwacht stralen. Daarom durven wij te bidden: “God, ik wil de zon op mijn gezicht”.

Namens Taakgroep Eredienst,
Helga Janssens-Baan

 

terug
 
 
 

zondagdienst, Gedachteniszondag
datum en tijdstip 24-11-2019 om 9:30
meer details

zondagdienst 1e Advent
datum en tijdstip 01-12-2019 om 9:30
meer details

zondagdienst 2e Advent kind- en jongerenviering
datum en tijdstip 08-12-2019 om 9:30
meer details

kinderkerstfeest
datum en tijdstip 14-12-2019 om 16:00
meer details

 
nieuwsbrief

klik hier voor de nieuwsbrief van zondag 17 november 2019
 
Wij de kerk

  meer
 
Privacyverklaring Prot. Gemeente te Tilburg e.o.
Privacyverklaring juni 2018.pdf
 
collectebonnen bestellen?
Informatie over het bestellen van collectebonnen vindt u bij 'Over ons' en vervolgens 'college van kerkrentmeesters'.
 
eredienst naluisteren?

de diensten van de afgelopen zondagen

 
 
Opstandingskerk

Prof. Cobbenhagenlaan 8, hoek Waringinstraat
5037 DC Tilburg
013 4671763
e-mail:

route, klik hier
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.