PKN
Protestantse Gemeente te Tilburg en omstreken
 
commissie eredienst commissie eredienst
Lied van de maand

Lied van de maand september
279 Met koning David zingen wij
t Joke Ribbers / m Cees van Walsum

De psalmen vormen een belangrijk onderdeel in de liturgie. Zij worden in de klassieke liturgie aan het begin van de viering als intochtslied gezongen. Voor elke zondag in het kerkelijk jaar staat in het liturgisch rooster een karakteristieke psalm opgenomen. Hiermee wordt het thema van de viering neergezet.

Joke Ribbers schreef eind vorige eeuw “Intochtslied”. Zij liet zich hierbij inspireren door Psalm 108. Deze psalm heeft als bovenschrift “Een lied, een psalm van David”. Het lied is in 1991 met een melodie van Cees van Walsum opgenomen in de liedbundel “Bij hoog en bij laag – Zingen in de tijd”. Deze liedbundel is de laatste in een reeks van drie bundels met kerkliederen voor kinderen. De liederen zijn geschreven met de bedoeling om op verschillende plaatsen te kunnen zingen: thuis, school en kerk. De melodieën zijn voor de kinderstem geschreven en kunnen eenstemmig, zonder begeleiding, worden gezongen.

In het Liedboek heeft “Intochtslied” als hoofdtitel “Met koning David zingen wij” gekregen. Samen met David zingen wij een loflied. In Psalm 108 wordt het morgenrood gewekt met het spel van harp en lier. Een nieuwe dag begint. In het eerste couplet van Lied 279 vormt deze nieuwe dag met de hoogste noot van de melodie letterlijk het hoogtepunt. Het tweede couplet is een loflied voor God die zijn volk bevrijdt (Psalm 108:7). In het derde couplet reikt Gods trouw hemelhoog. Dit sluit aan bij vers vijf van de psalm. Het morgenrood uit het eerste couplet komt aan het einde van het lied terug. Gods heerlijkheid straalt wereldwijd als blozend morgenrood.

Hoewel dit lied in de eerste plaats voor kinderen is geschreven, zijn er ook voor volwassenen voldoende uitdagingen om dit lied goed te kunnen zingen. Het lied begint met drie korte noten die een opmaat vormen voor de tweede maat. De eerste noten mogen dus niet te lang worden gezongen. Daarnaast is het belangrijk om het lied in twee delen te zingen: regel een en twee vormen een geheel, waardoor zij als een regel worden gezongen. Op deze manier is het logischer om de slotnoot van de eerste regel kort genoeg te zingen. De regels drie, vier en vijf worden ook op een adem gezongen. Hierbij vragen de slotnoten van regel drie en vier extra aandacht: drie is lang, vier is kort.

Joke Ribbers heeft Psalm 108 met toegankelijke woorden voor jong en oud vertaald. Samen met de melodie van Cees van Walsum is zo een mooi intochtslied ontstaan. Een loflied dat alle generaties met koning David laat meezingen.

Namens Taakgroep Eredienst,
Helga Janssens-Baan


 

terug
 
 
 

oecumenische viering Mariakerk
datum en tijdstip 22-09-2019 om 10:30
meer details

zondagdienst Opstandingskerk
datum en tijdstip 22-09-2019 om 9:30
meer details

zondagdienst
datum en tijdstip 29-09-2019 om 9:30
meer details

 
nieuwsbrief

klik hier voor de nieuwsbrief van zondag 15 september 2019
 
Wij de kerk

  meer
 
Privacyverklaring Prot. Gemeente te Tilburg e.o.
Privacyverklaring juni 2018.pdf
 
collectebonnen bestellen?
Informatie over het bestellen van collectebonnen vindt u bij 'Over ons' en vervolgens 'college van kerkrentmeesters'.
 
eredienst naluisteren?

de diensten van de afgelopen zondagen

 
 
Opstandingskerk

Prof. Cobbenhagenlaan 8, hoek Waringinstraat
5037 DC Tilburg
013 4671763
e-mail:

route, klik hier
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.