Geen zang meer in de kerkdiensten Geen zang meer in de kerkdiensten

Bericht van de kerkenraad: Geen zang meer in de kerkdiensten
Tot onze grote teleurstelling hebben we deze week moeten besluiten voorlopig helemaal niet meer te zingen in de vieringen, ook niet door voorzangers. Aanleiding hiervoor is het dringende advies van de landelijke kerk.
De volgende overwegingen vormen de basis voor dit advies: Het moderamen (van de landelijke kerk, OG) adviseert gemeenten met klem in ieder geval de komende vier zondagen, dus t/m 7 februari 2021, tijdens de kerkdienst in het geheel niet te zingen. Dus ook niet met een klein aantal personen, zoals in het vorige advies nog als mogelijkheid werd genoemd. De Britse variant van het coronavirus blijkt extreem besmettelijk te zijn. Volledig vertrouwen op afstand houden en ventilatie is té risicovol, aldus het moderamen. Dat advies geldt ook voor het opnemen van liederen in een doordeweekse setting, met een klein aantal mensen. Dan zijn de risico’s namelijk net zo aanwezig.

Ds. Marco Batenburg, preses generale synode: “Ik realiseer me heel goed dat deze boodschap bij velen hard aankomt. Ook in het moderamen ervaren we pijn bij dit advies. Samenzang was al veel langer niet mogelijk, maar dat in diensten nu helemaal niet meer kan worden gezongen is echt heel verdrietig. Met elkaar verlangen wij intens naar het moment dat we als gemeente weer kunnen samenkomen. Tegelijkertijd geloven we dat deze omstandigheden voor God geen belemmering zijn om door te gaan met Zijn werk in ons leven, in de kerk en in de wereld. Laten we ons daaraan vasthouden, en elkaar aansporen om het van Hem te blijven verwachten.”
Als kernteam vinden wij dit erg verdrietig, ook met het oog op de komende bijzondere vieringen: de belijdenisdienst en de afscheidsdienst. Maar we roeien met de riemen die we hebben. We houden moed en proberen er met al onze creativiteit weer mooie vieringen van te maken.

Houd moed heb lief

Namens de kerkenraad,