Nieuws over de antependia Nieuws over de antependia

Carien van Hedel heeft de antependia geborduurd en met verschillende materialen afgewerkt (zijde, katoen, vilt), waarbij de kleuren mooi
op elkaar zijn afgestemd.

Toelichting door ontwerpster Evelien Speksnijder-Mouthaan:
De basis voor elk antependium is de boom uit psalm 1 die geplant is aan stromend water, een beeld van de mens geworteld in de aarde maar reikend naar de hemel.  Op alle vier de antependia is deze boom te zien in de verschillende kerkelijke tijden van het jaar, maar anders door de
verschillende processen. God wordt uitgebeeld door de witte lijn, deze zie je ook in de andere antependia terug komen.

Op het groene antependium van deze zondag, zien we de boom vol in blad, op tijd draagt hij vrucht, zijn bladeren verdorren niet en alles wat hij doet komt tot bloei (Ps 1).
Dit staat symbool voor de mens in zijn volle bloei, uitbundig in contact met de aarde en de hemel.

Op het rode antependium van Pinksterfeest landt een duif op een tak, de duif als symbool van de Geest, de wind wordt zichtbaar doordat de bladeren een kant op gaan, het zijn net vlammen.
De vlammen en de Geest sporen ons aan, tot begeestering en bezieling om het goede te doen.

Op zondag 7 september worden alle 4 de Antependia gepresenteerd en zijn Evelien Speksnijder-Mouthaan en Carien van Hedel aanwezig om toelichting te geven.

Namens de werkgroep Antependia,

Ine Mendes, Helga Janssens-Baan, Annelies van Wijk, Jessica Hagoort