Berichtgeving over de gevolgen van het coronavirus Berichtgeving over de gevolgen van het coronavirus

Nieuwsbrief 5 april 2020

Bij de kerkdienst (live te zien via www.coronaviering.nl/live om 9.30u)

Whatsapp-nummer voor gebeden en betaallinks: 06-12705929

Palm- en passieviering
Zondag houden we weer een online-kerkdienst aan het begin van de Stille Week op weg naar Pasen. Bij dit soort diensten begint het nog eens extra te knagen dat we elkaar niet kunnen ontmoeten in de kerk. Online- en thuisvieringen zijn geen volledige vervanging van de beleving van vrolijke kinderen met palmpasenstokken, het Avondmaal vieren met elkaar en het met elkaar stil zijn bij het lijdensverhaal van Jezus. Misschien was u ook wel van plan om naar een Passion-uitvoering te gaan, uitgesproken als Passioon of als Pèssion. Dat moeten we nu missen. Maar we proberen deze week wel te beleven op een andere manier. Zondag is er weer een online-kerkdienst, waarin de traditionele ochtendviering en de muzikale middagviering enigszins zijn samengenomen. Voor Witte Donderdag en Goede Vrijdag krijgt u materiaal aangereikt om thuis te lezen, te luisteren, te zingen, te doen. Zaterdagavond zet Ekklesia de paasnachtviering online. En op zondagmorgen is er een live online-kerkdienst.

Zondag lezen we het stukjes uit het lijdensverhaal van Jezus onder het thema ‘Houd moed heb lief’; een citaat uit een gedicht waarin het liefdesgedicht van Paulus doorklinkt: ‘Door de liefde verdraag je alles wat er met je gebeurt. Door de liefde blijf je geloven en vertrouwen. Door de liefde blijf je altijd volhouden.’ Maar makkelijk is dat niet… Stukjes Evangelie over hoe Jezus de liefde leefde, voorhield en voordeed en tot het einde toe volbracht lezen we omringt door liedjes die heel bekend zijn. Daarvoor zingen we rondom het verhaal van de intocht een paar liederen uit het Liedboek.

Ook in deze dienst kunt u weer gebeden insturen via de website coronaviering.nl en via Whatsapp: 06-12705929.

Lied: Dit is een dag van zingen (lied 552): 1,3
Lied: Stap voor stap gaat door Jeruzalem (lied 553)
Lied: Alles wat over ons geschreven is (lied 556): 1,4,5
Lied: Heb het leven lief
Lied: Ken je mij?
Lied: Als de liefde niet bestond
Lied: I don’t know how to love Him
Lied: Laat mij in die waan
Lied bij de gebeden:

Heer, doe meer dan wij kunnen bidden.
Heer, doe meer dan wij kunnen denken.
Laat uw kracht zien.
Laat uw liefde merken.

Collecten, bloemen, kaarsjes
1. Kerk in Actie: Paaschallenge Jong Protestant (PKN), via deze link (iDeal), of via IBAN NL02 INGB 0003 4444 54 (DIAKONALE RAAD VD PROT GEMEENTE TILBURG EN GOIRLE o.v.v. Ghana)
2. Coronavieringen vanuit deze kerk: link, of via IBAN NL54 INGB 0003 7000 83 (PROTESTANTSE GEMEENTE TE TILBURG EO o.v.v. coronaviering

Slotlied: Ga met God en Hij zal met je zijn (lied 416)

Toelichting bij de eerste collecte: Paaschallenge
De afgelopen jaren kropen duizenden jongeren door heel Nederland in de nacht voor Pasen voor één keer in de huid van een volgeling van Jezus in de PaasChallenge. Dit jaar kan de nachtelijke versie van de PaasChallenge in verband met de coronacrisis niet doorgaan. Daarom heeft Jong Protestant razendsnel een alternatieve PaasChallenge ontwikkeld die thuis wordt gespeeld. Via whatsapp staan de jongeren met elkaar in verbinding.

In dit online paasspel volgen tieners en jongeren Jezus in de laatste dagen van zijn leven. Onder zware omstandigheden zegt hij vaak tegen zijn volgelingen: "Wees niet bang!" Maar dat is erg vreemd, omdat er veel is om bang voor te zijn in Jezus' tijd: oorlog, onderdrukking, geweld, armoede, ziekte, dood, haat en honger. Genoeg om angstig, bezorgd en verdrietig van te worden.Die emoties horen bij ons als mensen. Zonder emoties zouden we niet leven. We hebben zelfs een diep deel in ons brein waar deze emoties huizen. Gaat Jezus dat dan even weghalen als hij zegt: "Wees niet bang?"

In het paasspel ontdekken deelnemers dat Jezus de angst niet weghaalt, maar dat hij iets nieuws geeft, iets extra's. Jezus haalt ons niet weg uit het gevaar maar hij geeft liefde, hoop, rust, vertrouwen, geloof en moed om de situatie aan te kunnen. Of om andere mensen in dezelfde toestand iets te geven van wat je zelf van Jezus hebt ontvangen.

Met uw bijdrage maakt u het mogelijk dat Jong Protestant jongeren op verrassende en aansprekende manieren kennis kan laten maken met het paas- en andere Bijbelverhalen. Hartelijk dank!

Dominee Otto zal één of meerdere momenten organiseren om met elkaar de Paaschallenge te kunnen spelen. Begin volgende week horen onze jongeren daar meer over.

ds. OTTO GREVINK

zondagdienst Pasen m.m.v. de Cantorij
datum en tijdstip 12-04-2020 om 09:30
deze viering vervaltmeer details