Actie Kerkbalans 2018 Actie Kerkbalans 2018
Kerkbalans voor dummies
Nieuwsbrief Protestantse Kerk do 18 jan. 2018

Geloof is gratis, de kerk niet. Het had de slogan van de Actie Kerkbalans kunnen zijn.
Geloof is onbetaalbaar. Niet in geld uit te drukken. Je zou willen dat dat voor de kerk ook geldt. Dat uw geloofsgemeenschap pro deo functioneert. Geloof in God en de behoefte aan geld gaan niet goed samen, lezen we in de Bijbel al.
Maar de nuchtere feiten zijn hard. Een kerk kost geld. Reken maar uit: salarissen van dominees, onderhoud van het kerkgebouw, gas, water, elektriciteit, koffie, papier, activiteiten van de gemeente en haar omgeving, etcetera etcetera. Om deze kosten te kunnen betalen, bestaat de jaarlijkse Actie Kerkbalans.

Wat is Actie Kerkbalans precies? De feiten op een rij:
Wat is Actie Kerkbalans?
Actie Kerkbalans is de jaarlijkse actie waarbij aan leden van de plaatselijke kerk wordt gevraagd een financiële bijdrage te geven voor hun eigen plaatselijke kerk.

Hoe werkt de Actie Kerkbalans?
In januari ontvangt ieder gemeentelid het verzoek een financiële bijdrage te leveren aan zijn of haar gemeente. Dit kan een eenmalige gift of een maandelijkse gift zijn.

Waarom wordt het ieder jaar opnieuw gevraagd?
Als gemeenten in januari van gemeenteleden horen wat zij toezeggen aan financiële bijdrage kan de gemeente daar het beleid op afstemmen.

Welk bedrag is nodig?
Dat is per gemeente verschillend, maar voor alle gemeenten van de Protestantse Kerk in Nederland gaat het om een totaalbedrag van 172 miljoen.

Waar wordt dit geld aan besteed?
Ook dit is per gemeente verschillend. Gemiddeld is het meeste geld bestemd voor allerlei belangrijke plaatselijke activiteiten, zoals jeugdactiviteiten, seniorenmiddagen, inspirerende kerkdiensten, pastoraat, themabijeenkomsten, aanwezigheid van de kerk in de buurt, catechese en toerusting. En om dat mogelijk te maken is er geld nodig voor een gebouw en wordt het salaris van de predikant betaald. Hoe dan ook bepaalt de Actie Kerkbalans 80 procent van de inkomsten van een plaatselijke gemeente, en daarmee de mogelijkheden om actief te zijn. Het geld wordt niet gebruikt voor diaconale projecten. Daar zijn andere geldstromen voor, zoals de opbrengst van collecten.

Er gaat toch ook een deel van het geld naar ‘Utrecht’?
Iedere gemeente draagt 4,35% van de opbrengsten van de Actie Kerkbalans verplicht af aan de dienstenorganisatie in Utrecht. Die wordt hiermee in staat gesteld om dit geld landelijk in te zetten voor deskundige dienstverlening aan gemeenten.

Is iedere euro van belang?
Ja, iedere euro is van belang. Vraag dus echt iedereen om een bijdrage. Hoe groot of klein ook. Het is algemeen bekend dat hoe jonger men is, hoe minder men geeft aan de Actie Kerkbalans. Het is dus goed om jongeren (vanaf een jaar of zestien) al bewust te maken van het feit dat de kerk geld kost. Leer ze dit door ze vanaf een bepaalde leeftijd om een klein bedrag te vragen.
Ook niet-leden kunt u vragen om mee te betalen aan de Actie Kerkbalans. Positioneer de kerk als concertlocatie of als onmisbaar voor het dorpsgezicht. Het kan verrassende resultaten opleveren.

Hoe en wanneer gaat de actie Kerkbalans van start?
Op 20 januari 2018 begint de actie en gaat deze in vrijwel al onze gemeenten van start. Veel gemeenten luiden de klok of organiseren een andersoortig startmoment.
Het landelijke startmoment vindt plaats in Baarn. In de live uitzending onder leiding van Leo Fijen wordt contact gelegd met verschillende kerken door heel Nederland om zo alle organiserende en onmisbare vrijwilligers te laten ervaren dat iedereen samen in actie komt voor Kerkbalans.
Thuis meekijken kan natuurlijk ook, op de eigen computer, tablet of telefoon. De uitzending begint om 12.15 uur en is te zien via:
Het Facebookaccount van Actie Kerkbalans
Het YouTubeaccount van Actie Kerkbalans